April 21, 2021

60 VJETORI I CITROËN AMI 6

  • Më 24 Prill 1961, Citroën prezantoi AMI 6 në shtyp, për t’u prodhuar në fabrikën e re në Rennes, Francë. Hedhur në treg së pari në një model “saloon”, versioni sedan ishte më i suksesshmi, me 550,000 shitje të një milion automjeteve totale Ami 6 të shitura deri në
  • Ishte modeli i hedhur në treg nga Citroën për të kompletuar gamën e tij, i cili përmbante 2 CV, ID dhe DS. Projektuesi, gjithashtu përgjegjës për linjat e versionit Traction Avant, e konsideroi atë si kryeveprën e tij!
  • Me dritaren e pasme me kënd, automjeti mishëronte vitet ’60 me formën e tij të quajtur “Z-Line”.

“Ky model në asnjë mënyrë nuk synon të zëvendësojë 2 CV, nga i cili ndryshon mjaft (…)”, njoftimi për shtyp i Citroën në 1961 ishte mbase befasues në atë kohë, aq sa forma e Ami 6! Kjo “veturë e vogël”, me dimensionet e jashtme të vogla dhe gjerësinë e brendshme, doli me një sukses të madh, përtej formës së saj unike, me mbi një milion modele të prodhuara, më shumë se gjysma e tyre në versionin sedan, i cili mbërriti në 1964 .

CITROËN AMI 6, NJË PAMJE UNIKE ME TAVANIN NË FORMË “Z”

Pas dizejnimit të Traction Avant, 2 CV dhe DS me ekipin e dizajnit Citroën, Flaminio Bertonit iu kërkua të krijonte linjat e një makine të rangut të mesëm, të njohur si AM Project. Ami 6 ishte rezultati i kësaj; kryevepra e tij, si edhe Bertoni i referohej miqve dhe familjes së tij. Nisur këtu, për herë të parë, projektuesi mund të shprehej plotësisht pa ndërhyrje nga askush tjetër duke imponuar stilin e makinës. Për Ami 6, ai kishte idenë e guximshme të xhamit të pasmë të përmbysur i cili vihet re kur bie shi, duke ruajtur gjithashtu një bagazh me madhësi të konsiderueshme me hapje tradicionale dhe hapësirë ​​në vendet e pasme, duke mbajtur përmasat e jashtme të reduktuara. Motorri me dy cilindra 602 cm3 ishte huazuar nga ai i 2 CV, përveç pjesës së përparme të tij me linja të rafinuara të vendosura me fenerë të gjerë drejtkëndëshe (një risi në atë kohë), kapaku i tij i pjerrët në mes, tavani në stilin e pagodës dhe anët e theksuara me vija të stampuara, Ami 6 shfaqi një karakter të fortë, madje edhe një “stil barok” në fjalët e disa vëzhguesve! Ami 6 nuk mjaftohej me të qenurit thjesht një sukses estetik. Ishte gjithashtu inovativ për sa i përket marketingut, duke u paraqitur në dokumentet reklamuese si “automjeti i dytë ideal për zonjën e shtëpisë”.

Pjesa e brendshme e Ami 6 u frymëzua nga ajo e DS, një standard i artë në fushë. Nga timoni i veçantë dhe dorezat e derës te kontrollet dhe sediljet, gjithçka sugjeronte një Citroën të rangut të lartë.

Për sa i përket drejtimit, të gjithë vlerësuan rrjedhshmërinë dhe fleksibilitetin e “saloon”, të trashëguar nga amortizimet e famshme të 2 CV. Që nga krijimi, në përputhje me frymën e Citroën, Ami 6 ka qenë një makinë origjinale dhe inovative. Fansat e Ami 6 vazhdojnë të kenë një interes të veçantë për versionet e Club-it me katër fenerë dhe zbukurime anësore të bardha, të shitura nga shtatori 1967.

Slogani ikonik i reklamës për Ami 6 mbeti “kilometri më i lirë i rehatisë në botë”.

AMI 6 STATION WAGON, SUKSESI ME PESË DYER

Ndryshimi filloi në fund të vitit 1964, me mbërritjen e një “station wagon” (me ngarkesë 320 kg) të dizajnuar nga Henri Dargent (ndihmës i Flaminio Bertoni) dhe nga Robert Opron (pasardhës i Bertoni, i cili ndërroi jetë në 1964). Ky “station wagon” do të rriste shitjet duke tejkaluar edhe ato te “saloon”. Kjo ka qenë një dukuri shumë e rrallë në historinë e automobilistikës.

Më konsensuale, linja e tij ofroi gjithashtu një vëllim të konsiderueshëm ngarkese për një automjet të kohës së lirë në këtë kategori, së bashku me një qasje të lehtë dhe të përshtatshme. Ishte i gjithanshëm dhe një familje mund të bënte një udhëtim me rehati të madhe, por ishte gjithashtu i përshtatshëm për përdorim profesional për një operator komercial mobil ose një artizan.

Ami 6 ishte makina e preferuar e francezëve në 1966.

Prodhimi i “saloon”-it përfundoi në Mars 1969, gjashtë muaj para se të mbaronte prodhimi i “estate”, për t’i hapur rrugë Ami 8 të ri, më pak të pazakontë, me dritaren e pasme në drejtimin “e duhur”. Kjo e fundit i la vendin Visa në 1978.

CITROËN AMI 6, A E DINIT?

  • Emri Ami 6 vjen nga një kombinim fonetik që i referohet emrit të projektit Design (automjeti AM), titullin “Miss” dhe amici (italisht për mik), ndoshta i frymëzuar nga projektuesi i tij, i cili ishte vetë
  • Yvonne de Gaulle, gruaja e Gjeneralit de Gaulle, drejtoi një Ami 6. Automjeti përuroi fabrikën e Citroën në Rennes-La-Janais (Francë) ndërsa ishte ende në ndërtim e sipër në 10 Shtator 1960, pak më shumë se një vit para se të fillonte prodhimi i tij në
  • Një tubim i quajtur “Le Tour de Gaule d’Amisix” u mbajt nga Citroën, duke u nisur nga Rennes-La-Janais në 19 Janar 1966, me dy modele standarde sedanësh Ami 6 për të demonstruar rezistencën dhe cilësitë e tyre të rrugë Në vijën e finishit, 23 orë e 11 minuta më vonë duke u udhëhequr nga një eskortë makinash, ekipi kishte përshkuar 2,077 km me një mesatare prej 89,6 km / orë.
  • Në qershor 1963, Ami 6 u prezantua në Shtetet e Bashkuara. Modeli i eksportit miratoi katër fenerë të rrumbullakët dhe mbrojtës të pë Vendndodhja e prodhimit: Paris (Francë) nga 1961 në 1963, Rennes-La-Janais (Francë) nga 1961 në 1969. Me Ami 6, Citroën përuroi këtë fabrikë të re në Bretanjë, decentralizimi i parë i madh i markës nga Parisi. Forest (Belgjikë) nga 1961 deri në 1969. Catila (Argjentinë): vazhdoi prodhimin e kamionçinës Ami 6 deri në 1971 (makinat e transportuara në pjesë për tu mbledhur në vend).
  • 1,039,384 automjete Ami 6 të prodhuara në total: 483,986 “Saloon” (Prill 1961 – Mars 1969), 551,880 Estates (Tetor 1964 – Shtator 1969), 3,518 “Entreprise (Esates e shërbimit me dy vende, versione me xham dhe panele).
  • Sot, një automjet Ami 6 në gjendje të mirë drejtimi vlerësohet me 5,000 € e lart. Mund të jepet edhe si dhuratë në formë miniaturë 1:43 (37 €), në shitje nga dyqani Citroën Lifestyle, në një version Saloon Ami 6 1967, Typhoon Grey.

TË DHËNAT TEKNIKE

Ami 6 saloon April 1961: Motori: Tipi M 4, Kapaciteti: 602 cm3, Diametri i cilindrit: 74 mm, Korsa e pistonit 70 mm, Fuqia fiskale e motorit: 3 CV, Fuqia motorike: 22 hp në 4,500 xh/min. Karburatori: Me nje dhome notimi e tipit Solex 30 PBI deri në Nëntor 1961, më pas 30 PICS. Depozite karburanti 25 litra, Dimensionet e pergjithshme dhe pesha: Gjatësia: 3.87 m, Gjerësia: 1.524 m, Distanca midis akseve: 2.4 m, Pesha bosh e automjetit: 640 kg.

Ami 6 station wagon (familjare) Tetor 1964: Motori: Tipi M 4, Kapaciteti 602 cm3, Diametri i cilindrit: 74mm, Korsa e pistonit: 70 mm; Fuqia fiskale e motorit: 3 CV; Fuqia motorike: 25.5 Kf në 4,750 xh/min. Karburatori: Me nje dhome notimi e tipit Solex 40 PICS dhe 40 PICS (freksion centrifugal) deri më 1964, e më pas 40 PICS-2 dhe 40 PCIS-2 (freksion centrifugal). Depozite karburanti 25 litra. Dimensionet e pergjithshme dhe pesha: Gjatësia: 3,958 metër, Gjerësia: 1,524 meter, Distanca midis akseve: 2.4 meter; Pesha bosh e automjetit: 690 kg

Çmimi i hedhjes në treg: Saloon 1961: 6,550 Franga Franceze (267 Franga Franceze për opsionin e auto-radios, e disponueshme nga Janari 1962). Në të njetin vit, 2 CV AZLP 425 cm3 (freksion centrifugal): 4,950 Franga Franceze, modeli i automjetit ID 19 saloon normal: 9.970 Franga Franceze. Tourisme Estate me 4 ndenjese e vitit 1964: 7,140 Franga Franceze.

Përmirësimet kryesore: 1962: xhamat e pasëm me rrëshqitje (vetëm pergjysem). Tetor 1964:  Karroceria e tipit “Estate”. Llampat e reja me majë tek stopat e pasëm. Tetor 1967: Rifinitura e Club është me fenerë të dyfishtë të rrumbullaket dhe veshje anësore të bardhë. Rifinitura e permisuar: Maj 1968: Stopa te pasëm shumë-funksionësh . Xhamat e përparme me rrëshqitje të dyfishtë.