November 5, 2018

FITORE HISTORIKE!

Me fitoren e 79-të të karrierës së tyre të mahnitshme pas një gare të mbushur me incidente, Sébastien Loeb dhe Daniel Elena udhëhoqën Citroën Total Abu Dhabi WRT përsëri në vargun e fitores, duke dëshmuar edhe një herë vlerën e një ekipi të përkushtuar që refuzoi të heqë dorë.

E vetmja ngjarje e mëparshme që Sébastien Loeb kishte tentuar me sukses të kthehej në podiumin përfundimtar të një tubimi ishte kthyer në Tour de Corse të vitit 2004 për të festuar titullin e tij të parë botëror. Ish-gjimnasti përsëriti këtë akt historik  dje, duke konfirmuar rëndësinë historike të kësaj fitoreje, duke pretenduar në paraqitjen përfundimtare të kthimit të tij me kohë të pjesshme në  garat e 2018, gjashtë vjet pasi ai e kundërshtoi sezonin e plotë në WRC. Megjithëse ai kishte fituar në Spanjë tetë herë (në mes të 2005 dhe 2012) para se të hynte në gara këtë vit, ai nuk kishte konkurruar në këtë ngjarje që nga viti 2012. Megjithatë, tre fazat e tij fituese në Meksikë – ku gjithashtu mbajti  kryesimin e përgjithshëm – dhe tre të tjera më të shpejta në Korsikë, treguan se ai do të ishte pak a shumë në ritëm.

 

Ndihmuar në mënyrë të përkryer nga bashkë-shoferi i tij i besueshëm Daniel Elena,nëntë herë kampioni i botës   bëri më mirë : edhe njëherë duke treguar aftësinë e tij të pabesueshme për t’u përshtatur me kushtet, ai gradualisht punoi me ekipin për të rregulluar mirë C3 e tij WRC , duke i dhënë  vendin e katërt në garën e hapjes, vetëm 0.5s mbrapa garuesit të tretë  dhe 3.4s të pozicionit të dytë. Në këtë proces, ai vendosi një kohë të tretë mbresëlënëse më të shpejtë (+ 2.0s) dhe pastaj një kohë të dytë më të shpejtë (+ 2.9s) në fazën vendimtare La Fatarella – Vilalba (38.85 km).

 

 

Ndërkohë, Craig Breen, i cili kishte mbajtur vendin e   pestë ,  vetëm shtatë të dhjetat pas shokut te skuadrës  kampion botëror, përfundoi garën në vendin e tetë si pasojë e  një rrotullimi. Pjesa më e vështirë  ende nuk kishte filluar për  Loeb, megjithatë, në garën e së shtunës Asi francez u desh të merte kushinetat e tij përsëri në asfalt. Për më tepër, rrugët ishin të lagura, duke i dhënë atij një tjetër sfidë gjatë të garës në kushte  që ai nuk kishte përjetuar për pesë vjet . Megjithatë, përsëri ai shpërtheu duke i lënë  të gjithë pas: pasi u njoh përsëri me kushtet në loopin e mëngjesit, një fitore në zonën e SS12 (21.26 km), ndërsa beteja e  rreth  titullit e drejtuesve, e promovoi në vendin e tretë, 3.3s pas garuesit të dytë  dhe 8.0s nga kryesuesi. Craig Breen, nga ana tjetër, për fat të keq zbritni përsëri në vendin e nëntë pas dy rrotullimeve.

 

Me skuadrën përfundimtare të vendosur për të qenë vendimtare për vendet e para në podium, Citroën Total Abu Dhabi WRT arriti një rezultat  të dukshem në fillim të ditës! Skuadra parashikoi  se rrugët katalanase do të thaheshin nga ujrat, me Sébastien Loeb, shoferi i vetëm që do të rrezikonte në katër rrëshqitje të vështira .Fiton kohë dy faza më vonë, 7.1s përpara shoferit të dytë të pozicionuar pas tij! Pavarësisht nga një pengesë e vogël (një rrëshkitje në rrethrrotullimin  SS17), Asi francez mbajti deri në fund të mitingut për të siguruar fitoren e 79-të të karrierës së tij në WRC me 2.9, pesë vjet pas fitores së tij të fundit të përgjithshme (Argjentinë në 2013) . Kjo performancë e pabesueshme i dha Ushtrisë së Kuqe fitoren e parë të sezonit dhe fitoren e 99-të të historisë së tyre të gjatë në kampionatin botëror. Ndërkohë, Craig Breen përfundoi në vendin e nëntë kurse Khalid Al Qassimi përfundoi garën e tij të fundit të vitit, në vendin e njëzet e një, pasi  uli  ritmin e tij në zhavorr .