FIA WRC

Kampionati Botëror i Rally (WRC) u krijua në vitin 1973 nga Federata Ndërkombëtare e Automobilave (FIA). Titulli i kampionatit botëror të tubimeve të konstruktorëve u dha që në vitin 1973. Të dy kampionatet e shoferëve dhe kampionati i bashkë-shoferëve u krijuan në vitin 1979.

KALENDARI I  2019 WRC

Large-photo-0-FIA_555x318

 14 XHIRO NË BOTË

Sezoni FIA WRC 2019   startoi  më 24 janar në Monte Karlo dhe do të përfundojë më 19 nëntor në Australi.
Këtë vit, një ngjarje e re ka integruar kampionatin: Rally i Kilit.
Ndiqni të gjitha lajmet e Citroën WRC në faqen tonë të internetit ose në rrjetet tona sociale.

ZBULONI ME SHUME PER LAJMET WRC

ALL TYPES OF TERRAIN

Large-photo1-FIA_555x318

Roundi 1 : Rally Monte-Carlo (24 – 27 Janar)

Nga zona Hautes-Alpes deri në kodrat e siperme  Nizza, rally më i vjetër në botë është në garat e mrekullueshme të jugut të Francës. Vështirësia kryesore është moti, i cili mund të jetë i paparashikueshëm në këtë kohë të vitit.
Lexo lajmin

Small-photo2-FIA_308x176

Roundi 2 : Rally i Suedisë  (14 – 17 Shkurt)

Megjithëse garonte në sipërfaqe të akullt, Rally Suedia është një nga garat më të shpejta të sezonit falë gripit të ofruar nga gomat e studjuara. Ndërsa shoferët mund të “mbështeten” në muret e borës së akumuluar, është gjithashtu e lehtë për t’u mbërthyer në to …
Lexo lajmin

Small-photo3-FIA_308x176

Roundi 3 : Rally Meksikës (7 – 10 Mars)

Me rrugët e shumta malore dhe një atmosferë fantastike, Rally Meksika gjatë viteve u bë një garë klasike WRC.
Lexo lajmin

Small-photo4-FIA_308x176

Roundi 4 : Turi i Corse (28 – 31 Mars)

Në kalendarin e ngjarjeve të FIA WRC që nga viti 2015, Tour de Corse është një garë kryesisht në asfalt. Gara na bën të zbulojmë peizazhet e bukura të “Ishullit të bukurisë”.
Lexo lajmin

Small-photo5-FIA_308x176

Roundi 5 : Relly Argjentina (25 – 28 Prill)

 

I vlerësuar për peizazhet e saj të bukura dhe ambientin e krijuar nga “aficionados” të motorsportit, Rally Argjentina është pjesa e pestë në Kampionatin Botëror të FIA-s.
Lexo lajmin

Small-photo6-FIA_308x176

Roundi 6: Rally Kilit  (9 – 12 Maj)

Me rrugët kryesore në terren, kjo ngjarje e re e WRC-së ka shumë surpriza për ne.
Lexo lajmin

Small-photo-7-FIA_308x176

Roundi 7 : Relly Portugalisë (30 Maj – 2 Qershor)

Me shumë zhavorr dhe një dozë të fortë të spektaklit, Rally i Portugalisë është padyshim një nga ngjarjet më të njohura të sezonit.

Small-photo8-FIA_308x176

Roundi 8 : Relly Itali Sardenja (13 – 16 Qershor)

Rrugët e shpejta dhe të ngushta, të veshur me shkurre, pemë dhe gurë, nuk lënë fare hapësirë për gabim nga ana e shoferëve që garojnë në Sardenjë.

Small-photo9-FIA_308x176

Roundi 9 : Relly Finlandës (1 – 4 Gusht)

Shpejtë dhe shumë teknike, emblematike Relly Finlandës  është një nga më të vështirat e vitit, ku nuk tolerohen gabimet e co-shoferit.

Small-photo10-FIA_308x176

Round 10 : Relly Gjermani (22 – 25 Gusht)

E parë si gara më e vështirë e asfaltit në fund të sezonit, Relly Gjermani dhe kushtet e paparashikuara të motit të saj zgjedhin gomat e duhura një detyrë të vështirë

Small-photo11-FIA_308x176

Roundi 11 : Relly Turqi (12 – 15 Shtator)

Në buzë të Detit Mesdhe dhe në rrugët malore, konkurrentët e WRC do të përballen me terrenin e “përafërt” të tubimit kryesisht në zhavorr.

Small-photo12-FIA_308x176

Roundi 12 : Relly Britani e Madhe (3 – 6 Tetor)

Relly Britanisë së madhe në përgjithësi është një ngjarje e ftohtë, e lagësht dhe e errët, gjë që e bën atë një pamje spektakël të vazhdueshëm.

Small-photo13-FIA_308x176

Roundi 13 : Relly RACC – Relly Spanjës (24 – 27 Tetor)

Me dy ditë në asfalt dhe një ditë të specialiteteve në zhavorr, Relly Spanjës është një ngjarje e vetme që imponon një stil të veçantë drejtimi në ekipe.

Small-photo14-FIA_308x176

Roundi 14 : Relly Australi (14 – 17 Nentor)

Relly Australia është gara më “ekzotike” e sezonit, duke mbajtur shumë surpriza për shoferët. Është raundi i fundit i sezonit 2019.

 

SI FUNKSIONON GARA WRC RALLY ?

Large-photo15-FIA_555x318

Dallimi kryesor midis garave në Kampionatin Botëror të Rally është lloji i terrenit. Varësisht nga vendi, garat organizohen në zhavorr, asfalt ose në borë.
Përveç këtij ndryshimi, çdo garë organizohet në të njëjtën mënyrë, si më poshtë:
. Të martën dhe të mërkurën: dy ditët e para i dedikohen “recices” dhe u japin ekipeve kohë për të hartuar shënimet e tyre dhe për të vlerësuar rrugën.
. E enjte: “shakedown”, një seancë e testeve në kushtet e jetës reale para fillimit të garës.
. Të premten, të shtunën dhe të dielën: gara vetë, me një sëri 15 deri në 25 oferta speciale që vendosin shoferët kundër njëri-tjetrit.
Një “speciale” i referohet një segmenti të rrugës (i mbyllur për trafik) që shoferët e përfundojnë një nga një në sa më shpejt që të jetë e mundur. Shoferët janë në kohën e duhur për një të dhjetën e sekondës.
Për të ndihmuar shoferin, bashkë-shoferi lexon shënimet e tij, të përpiluara gjatë recekseve, në veçanti duke informuar shoferin për kushtet e rrugës.
Ndërmjet specialiteteve dhe kur shkon në parkun e ndihmës, makinat në konkurrencë përdorin rrugë të hapura për trafik dhe si të tilla duhet të respektojnë kodin e autostradës.
Arritja në parkun e ndihmës rregullohet rreptësisht (herë, herë për asistencë në mekanikë etj.). Nëse nevojiten riparime ose rregullime të automjeteve jashtë parkut të ndihmës, vetëm drejtuesit dhe ko-drejtuesit janë të autorizuar t’i kryejnë ato dhe mund të përdorin vetëm pajisjet e ruajtura në bordin e automjetit të tyre.

Aksesi në WRC Glossary

 EKIPI i CITROËN WRC-së  NË RRJETET SOCIALE

# C3WRCLIVE MUND TE NDIQET LIVE  CDO DITË  TË ENJTE

Small-photo16-FIA_308x176

Ndiq në Facebook >

Ndiq në Instagram > 

Ndiq në WhatsApp >

Ndiq në YouTube >

Ndiq në Twiter >